Dlaczego klimatyzacja jest kluczowa w lokalu gastronomicznym?

Trudno sobie wyobrazić w czasach obecnych dobrą restaurację bez zapewnienia dobrych warunków wewnątrz – przede wszystkim chodzi o temperaturę w pomieszczeniu, w mniejszym stopniu o wilgotność (zwykły klimatyzator ma ograniczone możliwości regulacji poziomu wilgotności). Bez utrzymania odpowiedniej temperatury w sali trudno o dobrą opinię od klientów, a więc dobra klimatyzacja w gastronomii jest jednym z warunków rozwoju przedsiębiorstwa. Trzeba pamiętać też o zapewnieniu dobrych warunków dla pracowników kuchni – to od nich zależy, czy Klient wróci do restauracji. Klimatyzacja w kuchni jest absolutnie niezbędna, kucharze i personel pracujący w optymalnych warunkach są mniej zmęczeni a zatem też bardziej efektywni w swojej pracy.

Jaka temperatura ma być w lokalu gastronomicznym?

wentylator kasetonowy do restauracji

Mówiąc o temperaturze w lokalu gastronomicznym warto rozumieć, że są dwie strefy – sala dla klientów i kuchnia. Trzeba przy tym pamiętać, że bezpieczna różnica temperatur między ulicą a pomieszczeniem jest w granicach 7 stopni, przy zbyt niskich temperaturach w pomieszczeniu ludzki organizm reaguje przeziębieniem.
Klimatyzacja w kawiarni czy fastfoodzie ma zapewnić niewielką różnicę temperatur między ulicą a pomieszczeniem, wystarczy około 5 stopni. Powodem jest duży ruch – czyli dużo osób wchodzi i wychodzi, przy czym większość przebywa w lokalu średnio około 20 minut. W tym przypadku niepotrzebne jest utrzymywanie na przykład 22 stopni w sali przy temperaturze zewnętrznej 30 stopni. Klient nie zdąży przyzwyczaić się do tych warunków i niepotrzebnie będzie narażony na przeziębienie. Wystarczy nastawić klimatyzację na 25 stopni – różnica dla Klienta będzie odczuwalna i jednocześnie będąc w lokalu będzie czuł się komfortowo i bezpiecznie.
Natomiast klimatyzacja w restauracji, do której Klienci przychodzą na kilka godzin, ma zapewnić niższą temperaturę. Warto utrzymywać temperaturę na poziomie 22-24 stopni, w takim przypadku przy dłuższym przebywaniu w pomiesczeniu Klient nie będzie czuł dyskomfortu.
Temperatura w kuchni lub pomiesczeniach do przygotowywania posiłków powinna być zbliżona do temperatury w sali – przy dużej rożnicy temperatur narażeni na przeziębienie są kelnerzy.

Jaki typ klimatyzacji stosuje się w gastronomii?klimatyzacja do gastronomii

W gastronomii na sali można stosować różne typy klimatyzatorów – ścienne, przysufitowe, kasetonowe lub kanałowe. Ale każdy typ urządzeń oraz każda restauracja mają swoją specyfikę – dobór oraz usytuowanie jednostek lepiej zlecić fachowcom od klimatyzacji. Na przykład, lepiej unikać jednostek ściennych i przysufitowych– wytwarzają one podczas pracy silny strumień powietrza, co powoduje dyskomfort dla Klientów restauracji. Takie klimatyzatory wymagają wysokiego sufitu i większych przestrzeni na sali, żeby zimne powietrze nie opadało na Klientów. Bardziej komfortowym rozwiązaniem jest stosowanie jednostek kasetonowych – nadmuchują one schłodzone powietrze na cztery strony, przy tym moc strumienia nie jest zbyt wysoka, co powoduje, że klienci nie odczuwają zimnego powietrza. Najbardziej komfortowym (co prawda i najdroższym) rozwiązaniem jest klimatyzacja kanałowa, od której kanałami można rozprowadzić powietrze do najbardziej bezpiecznych stref i rozpraszając je za pomocą anemostatów specjalnej konstrukcji. Dobrze wykonanej klimatyzacji kanałowej Klient w ogóle nie zauważy, przy tym cały czas przebywając w schłodzonym pomieszczeniu.
Jeżeli mówimy o klimatyzacji w kuchni gastronomii, to tutaj trzeba wziąć pod uwagę inne szczegóły. Dla kucharzy, którzy znajdują się w gorącym pomieszczeniu, zimne powietrze jest szczególnie niebezpieczne. Ale jest jeszcze jedna rzecz, z którą trzeba liczyć się przy doborze klimatyzacji w kuchni gastronomii – tłuszcz. Zawsze wisi w powietrzu w kuchni i jest go na tyle dużo, że jest w stanie „zakleić” filtry i wymiennik jednostki wewnętrznej klimatyzacji za kilka miesięcy. Klimatyzatory ściennego, przysufitowego oraz kasetonowego typu nadają się do montażu w kuchni w mniejszym stopniu, niż kanałowa, przez to, że pobierają zanieczyszczone powietrze z tego samego pomieszczenia, w którym się znajdują. Natomiast klimatyzacja kanałowa jest skonstruowana w taki sposób, że powietrze poprzez dobudowane kanały może być pobierane z inny pomieszczeń, na przykład zaplecza. Powietrze w dalszych pomieszczeniach jest zdecydowanie bardziej czyste a więc klima będzie bardziej skuteczna i będzie wymagała mniejszej częstotliwości serwisów i napraw.
Zdecydowanie najlepszym rodzajem klimatyzacji w gastronomii jest klimatyzacja kanałowa.

Serwis klimatyzacji w gastronomiimontaż klimatyzacji w restauracji

Mówiąc o klimatyzacji w gastronomii, nie można nie wspomnieć o serwisie klimatyzacji. Klimatyzator w restauracji, kawiarni lub piekarni działa w dużo trudniejszych warunkach, niż klimatyzacja w biurze, w domu lub w sklepie, musi przerobić dużo powietrza zakurzonego i nasyconego tłuszczem. Klimatyzacja w gastronomii wymaga większej częstotliwości przeglądów, żeby przede wszystkim utrzymać urządzenie w czystości, nie doprowadzając do zaklejenia się filtrów i lameli wymiennika. Serwis klimatyzacji w gastronomii powinien być wykonywany co najmniej 2 razy w roku. Niedotrzymanie tych terminów i wzywanie serwisu, jak już klimatyzacja nie działa, doprowadza do szybkiego jej zabrudzenia i kosztownych napraw z tym związanych. Koszt regularnego serwisu to 250,00 – 300,00zł netto, koszt wymiany zaklejonego wymiennika (nie zawsze pomaga jego czyszczenie) to minimum 1000,00zł dla klimatyzatora ściennego niewielkiej mocy. Czy warto ryzykować? Naszym zdaniem nie – serwis ma być regularny i koszty tego serwisu powinny być stałą składową budżetu przedsiębiorstwa.

Ile kosztuje klimatyzacja w gastronomii?

Koszty klimatyzacji w gastronomii zależą od wielu czynników – wielkości pomieszczenia, ilości ludzi, typu klimatyzacji, możliwości montażowych i wiele innych. Cena może być niewysoka, kilka tysięcy, w przypadku małej kawiarni lub pawilonu z małą restauracją. Może sięgnąć kilkuset tysięcy w przypadku restauracji z rozbudowaną kuchnią i dużą powierzchnią sal dla klientów.
Technicy I-Klimat Sp. z o.o chętnie wykonają dobór systemu klimatyzacji a technicy fachowo wykonają montaż wszystkich urządzeń, elementów i podzespołów – mają wystarczającą wiedzę, doświadczenie oraz wszystkie niezbędne narzędzia.
Bezpłatną wycenę można zamówić na trzy sposoby:

  • wypełniając formularz kontaktowy na stronie;
  • wysyłając zapytanie na mail,
  • dzwoniąc do biura.